Sık Sorulan Sorular

Soru:Eşim Alman vatandaşı. Almanca Sertifika gerekir mi?
Cevap:Evet. Almanca Sertifika almanız gerekir. Eşinizin uyruğundan ziyade sizin uyruğunuz önemli. Almanya’ya yerleşecek siz olduğunuzdan Almanca öğrenmeniz gerekecek.
Soru:Almanya’da anne-babamı ziyaret edeceğim. Vize almam gerekir mi?
Cevap:Evet. Vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Eğer yeşil, gri veya kırmızı (diplomatik) pasaport sahibiyseniz 90 güne kadar vizesiz kalabilirsiniz.
Soru:Turistik veya ticari Almanya’da ne kadar süre kalabilirim?
Cevap:En fazla 3 ay (90 gün) kalabilirsiniz. Bu süreyi aşan vize türü uzun süreli kalış vizesi olduğundan gideceğiniz yerin yerel idaresinden onay gerekir. Bu tür vizeler, öğrenim amaçlı veya aile birleşimi vizeleridir.
Soru:Benim daha önce 6 aylık veya1 yıllık Şengen vizem var. Şimdi daha uzun süreli almak istiyorum. Mümkün mü?
Cevap:6 aylık, 1 yıllık veya 2 yıllık Şengen vizesi diye bir vize türü yoktur. Çoklu giriş vizesi (multiple entry) vardır. 6 aylık vizeniz varsa bunun anlamı geçerli olduğu 6 ay içerisinde birden fazla giriş çıkış yapabileceğiniz ve 6 ay içerisinde toplamda en fazla 90 gün kalabileceğiniz anlamına gelir. 1 yıllık dediğiniz vize için de aynı durum, yani toplamda en fazla 90 gün kalabileceğiniz anlamına gelir. Uzun süreli kalışlar oturma müsaadesi gerektirir ve bu da yerel idareyle ilgili bir husustur. 90 gün üzeri izinsiz kalmanız durumunda cezai durumlarla karşılaşabilir, sınır dışı edilmesi tehlikesi yaşayabilir ve bir daha vize alamayabilirsiniz.
Soru:Almanya’da yaşayan abim davet etti. Maddi durumu çok iyi. Ben de burada belge sunmam gerekir mi?
Cevap:Davet eden kişinin maddi durumunun iyi olup olmamasının yanı sıra vize başvurusunda bulunan kişinin de bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Başvuran kişinin iş, aile durumu, onu Türkiye’ye bağlayan bir şeylerin olması vize başvurusunun olumlu sonuçlanmasında etkilidir.
×