2021 Yılında Avusturya ve İsviçre Aile Birleşimi Vizesi Nasıl Alınır?

2021 Yılında Avusturya ve İsviçre Aile Birleşimi Vizesi Nasıl Alınır?, Avusturya aile birleşim vizesi ve İsviçre aile birleşim vizesi, bu ülkelerde yaşayan aile bireyleriyle bir araya gelmek isteyen şahısları yakın ilgilendiren konulardır. Bu ülkelerden aile birleşim vizesi almak için atılması gereken adımlar ve gerçekleştirilen prosedürler, Almanya aile birleşim vizesini alırken yapılacak olan işlemlerden biraz daha farklıdır. Fakat bu iki ülke de en az Almanya kadar göç  alan ve özellikle Türk nüfusu barındıran ülkeler arasındadır.

Örneğin Avusturya’nın yaklaşık 9 milyonluk nüfusu içerisinde yüzde 10’a tekabül eden bir yabancı kesim mevcuttur. Ülkedeki bu yabancıların yaklaşık olarak yüzde 2.5’lik bir bölümü Türkiye göçmenlerinden meydana gelir. Yani Avusturya’da yaşayan Türkiye göçmenlerinin sayısı, tahmini bir değer olarak 220 binin üzerindedir. Aynı şekilde, İsviçre nüfusuna dahil olan yabancıların daha çok sayıda oldukları görülmektedir.

Nüfusu, 2019 yılında gerçekleştirilen sayımlarda 8 milyon 570 bin olarak kayıtlara geçmiş olan İsviçre’de yaklaşık 120 bin Türk yaşamaktadır. Bununla beraber yoğun talep gören aile birleşim vizesi dışında, İsviçre çalışma izni için de pek çok ülkenin vatandaşı talepte bulunmaktadır. Ayrıca söz konusu ülke nüfusunun yüzde 30’una yakını yabancı göçmenlerden oluşur.

Avusturya Aile Birleşimi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Avusturya aile birleşimi 2021 yılında iltica işlemleri üzerinden yapılmaktadır. İltica, yabancı ülkelerin vatandaşı olan kişileri belli kanunlar kapsamında bir ülkeye giriş yapabilmesi ve oradaki haklardan belli oranlarda faydalanabilmesi anlamına gelir. Örneğin Almanya aile birleşimi için herhangi bir iltica talebine gerek olmazken, Avusturya’ya aile birleşimi kapsamında gitmek isteyenler resmi olarak iltica talebinde bulunmuş olurlar.

Bu durum ise ülkeye gelecek olan yabancıların, geldikleri ülkeye tekrar dönmeleri önünde bir engel teşkil eder. Yani Avusturya’ya gitmek için aile birleşim vizesi alan bir Türkiye vatandaşı, eğer buraya geldikten sonra tekrar Türkiye’ye dönüş yaparsa mülteci statüsünü kaybetmektedir. Bu durumda Avusturya’ya tekrar bir dönüş sağlayabilmek için en baştan vize işlemlerine başlanır. Bunun yanı sıra, Almanya aile birleşim vizesini almış olanlar böyle bir prosedüre tabi olmadığı için bu durum önemli bir fark meydana getirir. Dolayısıyla iltica kanunu kapsamında aile birleşimi gerçekleştirilmeden önce bu detayın bilinmesi önemlidir.

Avusturya Aile Birleşim Vizesi Almak İçin Türkiye’deki Eşin Hazırlaması Gereken Evraklar Nelerdir?

Avusturya aile birleşimi için vize almak isteyen eş, ilk olarak Avusturya Konsolosluğu’na müracaat etmelidir. Konsolosluk aracılığıyla elde edeceği formu Almanca dilinde doldurmalıdır. Daha sonra hazırlanması gereken evraklar ise şöyledir:

  • Uluslararası doğum belgesi (Formul A): Bu belgeyi alabilmek için İl – İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurmak yeterlidir. Formul A adıyla da bilinen uluslararası doğum belgesi, yurtdışı işlemleri sırasında başvuru sahibinin doğum bilgilerini belgeler.
  • Sicil kayıt belgesi: Sicil kayıt belgesi ya da halk arasında bilinen ismi ile sabıka kaydı, başvuru yapan kişinin hukuki geçmişini resmi olarak belgelemektedir. Eğer başvuru sahibinin elinde kendisine ait bir sabıka kayıt evrakı mevcutsa, bu evrakın 1 aydan eski olmaması gerekir. Ayrıca 13 yaşından küçük olanlar için bu belgenin ibrazı şart değildir.
  • Evlilik cüzdanının aslı ve fotokopisi: Avusturya aile birleşim vizesi alan kişinin bu vizeyi alma konusundaki yasal hakkı, evlilik cüzdanı sayesinde doğar. Dolayısıyla hazırlanması gereken evraklar arasında en önemli olanı evlilik cüzdanı aslı ve fotokopisidir. Eğer evlilik cüzdanı Avusturya’da düzenlenmiş ise oradaki eşin bu belgeyi iletmesi gerekir.

Avusturya Aile Birleşim Vizesi Almak İçin Avusturya’daki Eşin Hazırlaması ve Türkiye’deki Eşine İletmesi Gereken Evraklar Nelerdir?

Aile birleşim vizesi alırken hazırlanacak evraklar her iki eşi de ilgilendirir. Dolayısıyla Avusturya’da ikamet eden eşin sorumluluğundaki evraklar ise şunlardır:

  • Avusturya’da ikamet edilecek olan gayrimenkulün kira kontratına ya da tapusuna ait fotokopi: Bu belge, Avusturya’da bulunan eş tarafından Türkiye’deki eşe iletilmelidir. Türkiye’den başvuru yapacak olan eş, Avusturya’da ikamet edilecek bir evin bulunduğunu bu şekilde belgeler. Ayrıca söz konusu belgenin aslı da gerekmektedir. Yani kira kontratı veya tapunun fotokopisi ile birlikte aslı da ibraz edilmelidir.
  • Avusturya’da ikamet eden eşe ait 3 aylık maaş bordro belgesi: Avusturya’da olan ve yanına yerleşilmek istenen eş, Türkiye’den başvuru yapan eşine 3 aylık maaş bordro belgesini göndermelidir. Bu belge, başvuru yapan Türkiye vatandaşının Avusturya’da çalışan bir eşe sahip olduğunu gösterir.
  • Avusturya’da ikamet eden eşe ait, Türkçeye tercüme edilmiş noter onaylı pasaport fotokopisi: Avusturya’da ikamet etmekte olan eş, kendisine ait Avusturya pasaportunu Türkçeye tercüme ettirmelidir. Ayrıca pasaportta en çok dikkat edilen detay, söz konusu eşin Avusturya’da ikamet etme hakkının aktifliğidir. Geçerli oturum izninin yer aldığı sayfa da mutlaka tercüme ettirilmelidir.
  • Avusturya’daki eşin sahip olduğu “E – Kart (E – Card)” belgesinin fotokopisi: Avusturya’da, sigorta sahibi olanlar kimlik kartına benzeyen bir belge taşır. Bu belge standart kart ölçülerinde hazırlanmış olan E – Kart’dır. Söz konusu kart, sahibine ait olan kimlik bilgilerini bulundurur. Avusturya’daki eşin, bu belgeye ait olan bir fotokopiyi Türkiye’deki eşine iletmesi gerekir. Yani Avusturya aile birleşimi uygulamalarında, Avusturya’da ikamet eden eşe ait bir sosyal güvencenin olması şarttır. 

Avusturya Aile Birleşim Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Aile birleşim vizesi alma işlemlerinde geçen süre, başvuru sahibinin süreci nasıl yönettiği ile alakalıdır. Türkiye’den başvuru gerçekleştirmiş olan eş, tüm evrakları belli bir düzene göre hazırlamakla yükümlüdür. Dosyada bulunması gereken belgelerin hepsi sıralıdır ve Konsolosluk güncel duruma göre daha farklı evraklar talep edebilir. Bunları eksiksiz olarak hazırlamak ve Konsolosluğun taleplerini tam olarak yerine getirdikten sonra bekleme süresi en fazla birkaç hafta olacaktır.

Ayrıca Avusturya Konsolosluğu tarafından oturum izninin onaylanması, vizenin hazır olduğu anlamına gelmez. İzin onaylandıktan sonra VFS Global Avusturya aile birleşimi başvuru formu doldurulmalıdır. İlk olarak buraya tıklayarak siteye giriş ekranına ulaşılmalıdır. Daha önce site üzerinden işlem yapmamış olanlar öncelikle bir üyelik oluşturmalıdır. Mail aktivasyonu sağlandıktan sonra ise randevu alınacak konsolosluk vs. seçilerek başvuru tamamlanır. Vize alma süreci, sistemin verecek olduğu başvuru tarihine bağlı olarak değişim gösterebilir. Başvuru sonrasında mail adresine gelen başvuru mektubunu yazdırarak yanınızda götürmeniz ise şarttır.

Ayrıca VFS Global özel bir firmadır ve Avusturya gibi pek çok ülkenin vize başvurularını kabul ederek ilgili kurumlara ulaştırmaktadır.

İsviçre Aile Birleşim Vizesi Nasıl Alınır?

İsviçre aile birleşimi vizesi için gereken evraklar ilk olarak İsviçre’deki eş tarafından hazırlanır. Migrationamt kurumuna başvuru gerçekleştiren söz konusu eşin Mietvertrag, Gehaltsabrechnung, Passkopie, Arbeitsvertrag ve Familienachzug Formular gibi formları tamamlaması gerekir. Söz konusu kurumun vize işlemlerini onaylaması halinde, Türkiye’de bulunan eş bir İsviçre konsolosluğuna başvuru gerçekleştirerek şu belgeleri hazırlamalıdır:

  • Formül A belgesi
  • Sabıka kaydı
  • Geçerli pasaport
  • İkamet belgesi

Bu belgeler, İsviçre Konsolosluğunun taleplerine göre artabilir. Ülkede pek çok yabancı kökenli vatandaş yer aldığından, İsviçre’nin resmi kurumları bu gibi işlemler hakkında kolaylaştırıcı, açıklayıcı bilgiler paylaşmayabilmektedir. Bu yüzden İsviçre aile birleşim vizesi konusunda sabırlı olmak gerekir.

Aile Birleşimi İçin Dil Şartı Var Mıdır?

2021 Yılında Avusturya ve İsviçre Aile Birleşimi Vizesi Nasıl Alınır? Aile birleşim vizesi alanlardan, Almanya’da yapacak oldukları bir iş varsa buna uygun olarak sertifika istenebilir. Fakat özellikle pandemi sürecinde dil sertifikası almak, kursların kapanması dolayısıyla zorlaştığından bu konuda tolerans mevcuttur. Yine de, yerleşilecek olan ülkenin dilini bilmek ve hiç değilse A 1, A 2, A 3 düzeylerinde sertifika sahibi olmak önemlidir. Yani aile birleşimi için dil şartı olmayabilse de söz konusu ülkelerde yaşayabilmek için böyle bir şart mevcuttur.

Bütün dillerde Tercümehttp://www.tercumix.com

Vizelazig olarak Sizlere Elazığ’da Hizmet vermekten gurur duyarız :

0 531 504 36 09

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×